Save Anatolia
enstrümanların yoğun tonları ve lirik vokaller de sıkça tercih edilir
gibi sanatçılar içeren
TSU!, Loradeniz, Deniz Tekin, Hedonutopia, On Your Horizon, Away Days
Türkiye’de modern anlamdaki ilk müzik hareketlerinin kurucularıyla başlayan bu liste milenyuma kadar uzanan bir değişimin ve gelişimin de hikayesi aslında. Bu listedeki şarkılarda; Doğu ve Batı’ya özgü tınılar ile Türk folk müziği beraber kullanılmıştır. Ayrıca enstrümanların yoğun tonları ve lirik vokaller de sıkça tercih edilir.
This playlist that starts from the founders of the first music movements in the modern sense in Turkey to the beginning of the millenium is actually a story of an evolution and change. Also intensive tunes of instruments and sentimental vocals are commonly preferred.
Four in Jordan – TSU!
15 May 2018
James Hakan Dedeoğlu müzik camiasında oldukça aşina olduğumuz bir isim. Kendisini Bant Mag ve Radyo Eksen’den de tanıyoruz. TSU! ise onun sahne arkasından sahneye atılığı proje olarak adlandırılabilir. Four in Jordan ilk 10 saniyede etki altına alan bir parça; gitarı solo piyano gibi işleyerek, ince ince yazılmış.
Rem – Loradeniz
4 May 2018
Lora Deniz Ömeroğlu, geçtiğmiz yıl piyasaya sürdüğü Mara adlı bir EP ile dikkat çekmişti. Alternatif sahnelerde oldukça yeni bir isim, henüz canlı dinleme fırsatı bulamadım. Mara’yı ambient tonlar domine ediyor, bu onu özgün yapan, başarıya ulaştıran önemli bir etken; belki de en önemlisi.
Zaten Kırılmış Bir Kızsın – Bağzıları
10 April 2018
Onur Ünlü ya da şair mahlasıyla Ah Muhsin Ünlü’nün ‘Yaşasın! Ne Kadar da İdeolojik Yaklaşıyoruz Birbirimize’ adlı pek kıymetlı şiirinden dizilere de yer veren parçanın sözlerinde bir şeyler bulmamak elde değil. 2017’de piyasaya sürülen Bize Kalsın albümünün öne çıkan parçası ‘Zaten Kırılmış Bir Kızsın’ modern sahneye ait olsa da 2000’lerin rock sounduna çok yakın ögeler içeriyor. Gürültüsüz, sade bir atmosferi var.
Maymun Kral – Hedonutopia
3 April 2018
Hedonutopia tınıları kulağımıza yeni yeni tanıdık gelmeye başlasa da İzmir çıkışlı topluluğun kuruluşu tam 10 yıl öncesine dayanıyor aslında. Bu tarz elektronik, orijinal ritimlere çok sık rastlayamıyoruz. Yoğun ve kirli vokal ile kullanılan ambient tonlar da bu orijinal ritimlere eşlik ediyor. 2016’da Ucube Dizayn’ı ve 2017’de Yarı Cennet’i piyasaya sürdüler. Ucube Dizayn’ın müzikalite ve deneysellik anlamında bir adım daha öne çıktığını söyleyebilirim.
Ashabi – Mashrou’ Leila
28 February 2018
Mashrou’ Leila beni canlı performanslarıyla ilk dakikalardan itibaren alabilmiş çok özel bir topluluk. Birkaç sene önce akşam üzeri, günün son ışıklarıyla başlayan konserde güneşin yerini yavaş yavaş spot ışıkları alırken, en ön sırada dinlemiştim kendilerini. Beyrut çıkışlı bağımsız topluluk son yıllarda şarkılarıyla olduğu kadar politik tavırları, LGBT hakları konusundaki duruşları, ırkçılığa ve dini radikalizme karşı pozisyonlarıyla da oldukça dikkat çekiyor.
Untitled #1 – On Your Horizon
20 February 2018
Untitled #1 benim en özel keşiflerimden birisi, belki de Türkiye’de post-rock adına yapılmış en güzel şey. Parçanın iskeleti o kadar güzel oluşturulmuş ki tahmin edemeyeceğiniz kadar sesini yükseltiyor, duraksıyor, tekrar vaktini alıp kendini oluşturuyor. Topluluğun en özel çalışması. Oldukça az bilinen Eskişehir çıkışlı bir grup On Your Horizon, belki bu yüzden biraz taraflı davranıyor olabilirim fakat müziklerine bayılıyorum.
Venus – Palmiyeler
6 February 2018
Palmiyeler’i ilk kez birkaç sene önce yazın bir müzik festivalinde dinledim, tanışmamız da o yaz kadar eğlenceli bir anıya dayanır. Çadırımızda bir arkadaşımla uyurken her festival sabahı olduğu gibi soundcheckler kulağımız gelmeye başlamıştı, sahnedeki grup bir şarkıya girdi ve soundcheck olmayacak kadar uzun çalmaya başladı, yanlış hatırlamıyorsam Muse’dan Hysteria idi bu şarkı.
Yeniden Dogarsa – Canozan (feat. Deniz Tekin)
1 February 2018
Türkçe folk ezgilerinden avrupai elektronik tınılara, herhangi bir müzik türüne kök salmayı reddeden bir isim olarak niteliyor kendini Canozan. Gerçekten de yaptığı işler oldukça özgün ve değişken. Hafif Moby esintileri, biraz da Petit Biscuit yumuşaklığı duyuyorum beatlerinde. Dünyada birçok çalışma görsek de Türkiye’de bu tarza eğilen pek fazla isim yok; bir yakıştırma yapmak gerekirse birazcık tropical house, biraz da electronica diyebiliriz.
Sen Istersin – Sedef Sebüktekin (feat. Canozan)
24 January 2018
Sedef Sebüktekin’i çoğumuz Sofar performansı ile tanıdık. 2015’teki bu performanstan sonra ardı ardına oldukça başarılı tekliler de duymuştuk sanatçıdan. Bununla birlikte daha büyük bir çıkış yapmasını beklemiştik aslında, şimdilik hala kendimize saklayabildiğimiz bir ses. Her yeni teklide, değişen bir şey ve özgün bir yapı görüyoruz. Hala tarzına net bir isim vermek zor. Bağımsız müziğin güzel yanlarından biri bu, etiketsiz özgür bir alan.
Kapanis Konusmasi – Kafabindünya
17 January 2018
Kafabindünya alternatif müzik dinleyicisinin mutlaka haberdar olması gereken bir topluluk. Yıllar önce ilk kez canlı olarak Eskişehir’de ve daha sonra birkaç kere de Ankara’da dinlediğim grubun tarzını psychedelic-post rock olarak tanımlamak mümkün. Daha şarkılarının isminden, dinleme isteği uyandıran Obi adında harika bir albümleri var.
Layers – The Away Days
11 January 2018
Layers ilk saniyeden itibaren dinleyiciyi içine çeken çok özel ve progressive bir parça. Topluluğun diğer şarkılarına baktığımızda Layers’ın birkaç anlamda aralarından sıyrıldığını görebiliyoruz, hafif arabesk tonu ve yoğun vokaliyle oldukça dikkat çekiyor. Bana daha ilk saniyesinden itibaren Tame Impala’yı hatırlatıyor. Bunun yanında Türkiye dinleyicisinin arabeske olan tahayyül edilemez sevgisini hesaba katınca, parçanın bu coğrafyada kendini sevdirememesi çok zor.
Bugünler Parlak? – Melis Danişmend
3 January 2018
Melis Danişmend yıllardır çok severek dinlediğim bir sanatçı. Müziğinde gerçekten özel bir şeyler var. Daha Az Renk ve Biraz Gülmek İstiyordum gibi muhteşem albümlerden sonra ne gelecek çok merak ediyordum. 2016’da epey güzel bir iş ortaya çıktı, dolu dolu bir albüm: Ve Ev. Tam anlamıyla klasik bir Melis Danişmend albümü, tarzında en ufak bir değişiklik yok; hala çok basit ve etkileyici. Bütün albüm şöyle bir gözden geçirin, bittiğinde şarkı listelerinize bir sürü yeni şarkı girmiş olacak. “Bugünler Parlak?” ise geçen yıla şöyle bir göz atıp, yeni yıla başlamak için isabetli bir şarkı.